คุณได้แนวคิดมาจากไหน?

เนื้อหาต่อไปนี้คัดลอกมาจากเว็บไซต์  jkrowling.com เวอร์ชั่นเก่า ซึ่งเป็นเว็บไซต์ทางการของ เจ.เค.โรว์ลิ่ง โดยคำตอบต่อจากนี้เป็นคำตอบของ เจ.เค.โรว์ลิ่งเอง ในช่วงปี 2006

คำถามนี้เป็นคำถามที่นักเขียนทุกคนจะถูกถามมากที่สุดเลย คำตอบคือ “มันออกมาจากหัวของฉันนี่แหละ” แต่ดูเหมือนผู้คนจะไม่พอใจกับคำตอบนี้มากนัก ถึงจะเป็นเรื่องจริงแต่ก็น่าเบื่อเกินไป ฉันว่าแนวคิดจะจุดประกายออกมาโดยสิ่งที่เห็นหรือได้ยินมา แม้ว่าฉันจะจำไม่ได้ว่ามีกรณีไหนเกิดขึ้นในเหตุการณ์ของฉัน สำหรับฉัน เหตุการณ์ที่สร้างแนวคิดได้มากที่สุดคือได้นั่งอยู่ที่มุมเงียบๆ ของร้านกาแฟ มองไปที่กระดาษเปล่าพร้อมกับมีชาถ้วยใหญ่ทางซ้ายมือและปากกาด้ามใหม่ในมือขวาของฉัน

Where do you get your ideas?

This is the question every author is asked most. The answer is ‘out of my head’, but people don’t seem very satisfied with that, it’s too boring, even though it’s true. I suppose an idea might be triggered by something you see or hear, though I can’t remember an instance of that happening to me. For me, the most idea-producing-situation is to be sitting in a fairly quiet corner of a café, looking down at a nice blank sheet of paper, with a big mug of tea slightly to the left and a new pen clutched in my right hand.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.